4 důvody, proč je URL důležité!

Nebudu rozebírat jestli je nebo není URL adresa důležitá z pohledu SEO (optimalizace pro vyhledávače). Pokusím se nastínit, proč je správně vytvořená URL důležitá pro běžného návštěvníka vašich stránek nebo uživatele vaší aplikace.

Poslední dobou se totiž roztrhl pytel se všemožnými webovými stránkami a aplikacemi, které vysloveně „prdí“ na URL adresy. Informaci o tom, kde se zrovna uživatel nachází, si uchovávají všude možně, jen ne tam, kde by ji člověk čekal.

Vypůjčím si tedy krátký citát z Ponořme se do HTML5 od Marka Pilgrima.
Český překlad dostupný na https://i.iinfo.cz/files/root/233/ponorme-se-do-html5-1.pdf.

„Co vlastně URL dělá? Identifikuje jedinečný zdroj. Můžete na něj přímo odkázat, můžete ho uložit do záložek, můžou ho do svých databází zařadit vyhledávače, můžete ho zkopírovat, vložit a odeslat e-mailem někomu dalšímu, kdo na něj může kliknout a vidět stejný zdroj, který jste původně viděli vy. To jsou všechno vynikající vlastnosti.
URL jsou důležité.“

A to je přeci super ne?

1. Stránkované seznamy

Představte si, že jste na celkem zajímavém blogu jedné velké české firmy 😀.
Proč by si ho návštěvník neměl přečíst ne? Pár článků bude určitě zajímat každého. OK. Pusťme se do toho. Prvních pět článků dobrý, ale mě nezajímají. Kliknu na Načíst další a dalších pět. Ještě párkrát kliknu na Načíst další a pak najdu článek, který mě zaujme. Kliknu tedy na něj a přečtu. Hmmm zajímavé. Jestlipak tam budou mít ještě něco takhle zajímavého?

A teď otázka: „Co udělá běžný uživatel?“

Odpověď: „Klikne na tlačítko Zpět v prohlížeči! Od toho tam je ne?

Výsledek? Uživatel je zase na začátku a může si těch pár stránek prolistovat znovu.

Proboha proč? Proč mám procházet znovu to, co jsem již prošel? Víte co bude u většiny návštěvníků následovat? Odchod 😢.

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.



2. Seznam a detail mají stejnou adresu

Nedávno jsem narazil na další celkem zajímavou aplikaci. Klikal jsem a klikal… V seznamu záznamů jsem scrolloval kolečkem a záznamy se načítaly. Pak jsem na jeden kliknul. S bombastickým efektem se otevřel detail záznamu. Hmmm prohlídnul jsem si jak to vypadá a opět jsem kliknul na tlačítko Zpět.

A hle, byl jsem na Facebooku.
Tohle je zajímavá funkčnost!

Za normálních okolností bych byl asi na přihlašovací obrazovce. Ale tohle byla testovací verze a tak tam žádné přihlášení nebylo 😀. Přitom stačilo tak málo. Jen na detailu mít jinou URL adresu než na tom seznamu. No nic.

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.


3. Opakované načtení stránky

Taky máte jako já spoustu záložek v prohlížeči? Co myslíte že se stane, když si uděláte záložku ze stránky, která nemění URL adresu?

Nic. Záložka bude celkem k ničemu, protože se pokaždé při novém přístupu budete muset proklikat do požadovaného stavu. Hmmm. Škoda.

Ale nejen záložky jsou důvodem, proč musí být možné udělat refresh. Ať se snažíte jak chcete s největší pravděpodobností se vám nikdy nepodaří zajistit v aplikaci zobrazení všech aktuálních dat. Kolikrát jsem se setkal s tím, že jsem něco udělal a na následující stránce se změna projevila až po „refreshi“.

Navíc si myslím, že uživatel ví mnohem lépe než kdokoliv jiný, kdy potřebuje aktuální data.

4. Správné URL je obrovská výhoda

Abych pořád jen nekritizoval, musím i trochu motivovat.

Je celkem jedno jestli je URL „krásné“ (např. doména.cz/kategorie/subkategorie/článek), nebo „ošklivé“ (doména.cz/index.php?kategorie=id1&subkategorie=id2&clanek=id3). Nikdo to nikdy nebude psát ručně. Ale je důležité aby bylo jednoznačné!

To totiž občas umožní úplná kouzla. Programově složit takovou URL adresu je totiž jednoduché a díky tomu, je možné z jiných aplikací používat tu vaši.

Příklad?

V desktopové aplikaci FlexiBee je možné přidávat „uživatelská tlačítka“, která otevřou přesně definovanou URL adresu v prohlížeči. Je tak možné například jednoduše přidat tlačítko, které vám otevře odeslání konkrétní faktury mailem. Bez toho, abyste měli nainstalovaného mailového klienta, který je běžně potřeba. Nebo stejným způsobem udělat automatické párování vybraných dokladů.

A to je možné jen díky tomu, že webové rozhraní (přes to jak je jinak nepoužitelné) má dobře udělaná URL.

Prosba na konec

Prosím vás, programátoři moderních webových aplikací, snažte se myslet na nás uživatele. Měňte nám URL adresu, aby se mohl prohlížeč chovat tak, jak od něj očekáváme.

Tvůrci webových prohlížečů jistě investují nemalé úsilí na to, aby tlačítka jako Zpět a Refresh fungovala. A myslím, že vy to máte mnohem jednodušší.

P.S.: Ohánět se tím, že ten druhý to taky nedělá nebo nemá, mi přijde pod vaši úroveň. Vždycky můžete být lepší než vaše konkurence! 😀

P.P.S.: Jo hodně mě to štve. 👿

- (9. 5. 2019)

Líbil se vám článek?

Nasdílejte ho svým přátelům na sociálních sítích.

Pinterest

Názory, připomínky a jiné komentáře

Zatím nikdo nic nenapsal. Buďte první :-).

Vložit nový komentář

Jsem programátor, horolezec a tak trochu FlexiBee fanatik :-).
Na CharlieBlogu sepisuji své nápady a poznatky už od roku 2006.

Powered by CharlieBlog Engine v2.3 - Login