FlexiBee na prodejnách

V dnešní době, kdy všichni obchodníci musí řešit elektronickou evidenci tržeb (EET), může být nasazení FlexiBee do prodejny relativně zajímavé. FlexiBee totiž obsahuje modul prodejní kasa, který umožňuje práci s čtečkou čárových kódů, pokladním displayem a terminálem na platby kartou.

Modul Prodejní kasa

Jedná se o specializovaný modul pro prodejny. Oproti modulu Vydané faktury, je okno značně zjednodušeno, aby uživatelé nebyli zmateni množstvím, ve finále zbytečných, tlačítek.

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.


Prodejní kasa ale stále umožňuje zadání všech potřebných údajů, které každý obchodník potřebuje. Je možné zadat zboží a jeho množství. Ceny se vypočtou podle ceníku, ze kterého je možné zboží vybrat. Prodejní kasa samozřejmě reflektuje nastavení cenotvorby, takže není problém v množstevních slevách nebo specializovaných cenách pro konkrétního zákazníka.
Po výběru zboží z ceníku, se může zobrazit i obrázek zboží, aby obchodník na první pohled věděl, že vybral správně. Zadá se množství prodávaného zboží a stiskne se tlačítko Uložit.

Zadání jedné položky je tedy všeho všudy pár kliknutí. Výrazně jednodušší než zadání položky do obyčejné vydané faktury.

Elektronická evidence tržeb

Modul Prodejní kasa je samozřejmě připraven na EET. V typu dokladu, v Seznamu prodejních kas předvyplníte všechny potřebné údaje jako označení provozovny a pokladního zařízení. Nahrajete si certifikát a můžete začít. Obsluha pak celé EET nemusí vůbec řešit. Jen zadává a tiskne doklady. Při tisku účtenky se automaticky odesílá doklad na finanční správu a na dokladu je pak vytištěn požadovaný FIK a další údaje.

Čtečka čárových kódů

Celý prodejní proces je možné zjednodušit použitím čtečky čárových kódů. Pokud do ceníku ke zboží vyplníte patřičné EAN kódy, tak při prodeji pak stačí načítat EAN kódy ze zboží a Prodejní kasa bude sama přidávat potřebné položky.

Stejný postup je možné použít i pro zboží s výrobními čísly. Pokud například prodáváte počítačový hardware, tak jsou výrobní čísla velmi důležitá. Na většině takového zboží jsou výrobní čísla zobrazena také formou čárového kódu. Po načtení tohoto kódu z výrobku, se FlexiBee pokusí najít zboží s ekvivalentním EAN kódem a pokud se mu to nepodaří, zkusí najít kód v tabulce výrobních čísel.

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.


Pokud ale chcete využít plného potenciálu čtečky čárových kódů, je potřeba ji mít správně nakonfigurovanou. Právě koupená čtečka totiž nespustí ve FlexiBee adekvátní akci a jen načte čárový kód. Je potřeba ji přesvědčit, aby nejprve „stiskla“ kombinaci kláves Ctrl+F10 (nebo jinou nastavitelnou v nastavení firmy) pak načetla EAN kód a „stiskla“ ENTER.
Návod na nastavení čtečky čárových kódů je dostupný na webu flexibee.eu.

Pokud čtečku naprogramujete na to, aby stiskla jako prefix klávesu F10, tak bude možné na klávesnici počítače zadávat i množství daného zboží. Neboli bude čtečka fungovat ve scénáři „obchod s ovocem a zeleninou“. Na listu papíru budete mít vytištěny čárové kódy zboží a budete je snímat a zadávat váhu.

Pokladní display

K modulu Prodejní kasa je možné připojit i display, který bude zákazníkovi průběžně ukazovat celkovou částku nákupu a cenu aktuálně přidaného zboží. Neboli přesně to, co vidíte v každém supermarketu 🙂. Nevidíte, co pokladní zadává do systému, ale jen údaj o ceně. To je ale to nejdůležitější, co každý zákazník potřebuje vědět.

Připojení displaye není také nic složitého. Na počítači, ke kterému má být display připojen, je potřeba zjistit adresu portu, na kterém poslouchá a vytvořit správný soubor pos.xml. Návod na připojení displaye je opět k nalezení na webových stránkách flexibee.eu.

Pokud modul Prodejní kasa nepoužíváte, je od některé z posledních verzí možné ho používat i v evidenci Vydaných faktur.

Platební terminál pro platby kartou

Každý obchodník, který chce být alespoň trochu úspěšný, musí umožňovat platby kartou. U e-shopu je to bez debaty, proto platební brány slaví takový úspěch. U kamenných prodejen je to ale stejné. Zkuste si jít něco koupit a mít u sebe pár (desítek) tisíc. Jste snem všech kapsářů 🙂.

Novinkou několika posledních verzí FlexiBee je možnost připojení terminálu pro platby kartou. Tedy ono je to tak, že terminál FlexiBee podporuje již delší dobu, ale až nyní je možné připojit ho pomocí protokolu TCP (po běžné počítačové síti).

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.


Pokud jako úhradu dokladu vyberete Platební kartu, tak po stisku tlačítka Dokončit se pošlou do terminálu potřebné údaje a umožní se úhrada.

Návod na připojení platebního terminálu naleznete v Knowledgebase.

Takže opět zjednodušení práce prodejce a zrychlení odbavení zákazníka.

ABRA FlexiBee, Prodejní kasa

- (13. 6. 2018)

Líbil se vám článek?

Nasdílejte ho svým přátelům na sociálních sítích.

Pinterest

Názory, připomínky a jiné komentáře

Dobrý den,
prosím vás o radu, zakládám další prodejní kasu ve flexibee(už 25 jsem jich založil) bohužel proběhla nějaká aktualizace flexi a nelze mi nahrát certifikát EET po vložení napíše hlášku „certifikát musí obsahovat i privátní klíč“ a nenahraje se. Bohužel na flexibee podporu jsem psal volal ale nic se neděje jen mi paní v telefonu řekla, že kdyby jsme si zaplatili rozšířenou podporu cca 29 tis ročně tak by naše požadavky vyřídili rychleji(„skvělé řešení“) platíme fexi ročně cca 60 tis což nám už i tak přijde hodně. Děkuji za jakoukoli radu. Kdyby byl potřeba tel. 724554993,
za fi Svěráková s.r.o
S pozdravem
Fiala Josef

Josef Fiala: Doporučuji se zeptat ve Facebookove skupině FlexiBeečkáři pomáhejte si ;-) https://facebook.com/groups/364828597320116/

Vložit nový komentář

Jsem programátor, horolezec a tak trochu FlexiBee fanatik :-).
Na CharlieBlogu sepisuji své nápady a poznatky už od roku 2006.

Powered by CharlieBlog Engine v2.3 - Login