Import faktur z e-shopu Shoptet do FlexiBee

V e-shopu Shoptet je možné vystavovat k objednávkám daňové doklady. Shoptet je ale umí exportovat jen ve formátu vhodném pro účetní software Stormware Pohoda. Jak faktury naimportovat do FlexiBee a moc se při tom nezapotit?


!!!POZOR!!! Můstek od Dativery ZDARMA !!!POZOR!!!




Pokud budeme v Shoptetu vystavovat k objednávkám faktury nebo používat pokladnu, budeme potřebovat přenést do FlexiBee daňové doklady. Uděláme tak velkou radost vaší paní účetní (nebo panu účetnímu), protože je nebude muset zadávat ručně 🙂.

Daňový doklad může vypadat všelijak
Daňový doklad může vypadat všelijak


Export faktur z Shoptetu

Shoptet umožňuje export daňových dokladů ve třech formátech. Faktury ve formátu, který umí zpracovat Pohoda, nebo ve formátu pro Money S3, nebo ve formátu CSV. Pro nás bude nejdůležitější formát pro Stormware Pohodu 🙂.

Export je přístupný v menu OBJEDNÁVKY → Daňové doklady. Po kliknutí na tlačítko Export zvolíme možnost Export dokladů a objeví se průvodce. Zvolíme si filtraci a Typ exportu nastavíme na XML (Pohoda). Když máme vše správně nastaveno, klikneme na tlačítko EXPORTOVAT. Shoptet nám připraví soubor, který musíme uložit do adresáře na disk.

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.
Export daňových dokladů z Shoptetu


Tento soubor ale není možné rovnou naimportovat do FlexiBee. Musíme si s ním ještě trochu pohrát 🙂.

Import do FlexiBee

Abychom byli schopni do FlexiBee nahrát XML soubor s vydanými fakturami pro Pohodu, musíme si pomoci XSLT transformací.

Tato transformace umožňuje převod XML pro Stormware Pohodu na XML, které umí FlexiBee přečíst.

Převod XML pro Pohodu na XML pro FlexiBee

Abychom mohli transformaci použít, musíme si pomoci dalším nástrojem. Tentokrát je potřeba využít jiný nástroj než Integromat.

Konvertor FlexiBee2XML

Na webu FlexiBee je možné si stáhnout konvertor FlexiBee2XML. Jednou z funkcí tohoto nástroje je použití XSLT transformace na XML soubor a zapsání výsledku do jiného souboru. To se nám hodí.

Do konkrétního adresáře si tedy uložíme FlexiBee2XML, XML soubor s fakturami ze Shoptetu (pojmenujeme ho například stormware_invoices.xml) a soubor obsahující transformaci.

Podle operačního systému pak spustíme nástroj FlexiBee2XML

FlexiBee2XML na Windows

Spustíme příkazový řádek a pomocí příkazů cd {název adresáře} nebo cd.. se přepneme do našeho adresáře s daty. Příkaz cd {název adresáře} slouží k přesunu do adresáře. Příkaz cd.. nás posune do adresáře o úroveň výš.

Program FlexiBee2XML spouštíme příkazem:

flexibee2xml-cli.exe -x {nazev souboru ze shoptetu.xml} -t {název souboru s tranformací.xslt} -o {název souboru výsledku.xml}


Volání bude tedy vypadat například takto:

flexibee2xml-cli.exe -x stormware_invoices.xml -t faktura.xslt -o flexibee_invoices.xml


FlexiBee2XML na Linuxu

Na operačním systému Linux je konvertor FlexiBee2XML nainstalovaný rovnou s FlexiBee a není tedy potřeba ho stahovat. Pomocí příkazů cd {název adresáře} a cd .. se přesuneme do adresáře s daty a spustíme FlexiBee2XML.

Spuštění se provádí příkazem:

/usr/share/flexibee/bin/flexibee2xml -x {nazev souboru ze shoptetu.xml} -t {název souboru s tranformací.xslt} -o {název souboru výsledku.xml}


Volání bude tedy vypadat například takto:

/usr/share/flexibee/bin/flexibee2xml -x stormware_invoices.xml -t faktura.xslt -o flexibee_invoices.xml


FlexiBee2XML na macOS

Také na macOS je FlexiBee2XML nainstalován rovnou s FlexiBee. Přes Spotlight (lupa v pravém horním rohu) spustíme terminál a pomocí příkazů cd {název adresáře} a cd .. se přesuneme do adresáře s daty.

Pak můžeme spustit FlexiBee2XML příkazem:

/Applications/FlexiBee.app/Contents/Resources/flexibee2xml -x {nazev souboru ze shoptetu.xml} -t {název souboru s tranformací.xslt} -o {název souboru výsledku.xml}


Reálná ukázka spuštění:

/Applications/FlexiBee.app/Contents/Resources/flexibee2xml -x stormware_invoices.xml -t faktura.xslt -o flexibee_invoices.xml


Import souboru do FlexiBee

Vytvořený soubor flexibee_invoices.xml můžeme rovnou naimportovat do FlexiBee pomocí horního menu Nástroje → Import → Import z XML. Chvíli počkáme a máme faktury naimportované.

Odeslání souboru pomocí nástroje cURL

Pokud chceme místo nástroje FlexiBee2XML použít cURL tak i to je možné. Do adresáře si nahrajeme XML soubor s fakturami ze Shoptetu. Transformaci nahrajeme do FlexiBee do evidence Uživatelské transformace (Nástroje → Uživatelské transformace). Vyplníme Zkratku, Název a do pole Dotaz uložíme zdrojový kód transformace.

Spuštění a nahrání dat do FlexiBee se pak provádí příkazem:

curl -X PUT  https://{server}:{port}/c/{identifikátor_firmy}/faktura-vydana.xml?format=code:{zkratka transformace} -T stormware_invoices.xml -u {uživatelské_jméno}:{uživatelské_heslo}



Reálný příkaz bude vypadat například:

curl -X PUT https://demo.flexibee.eu:5434/c/demo/faktura-vydana.xml?format=code:SHOPTET-FAKTURY -T stormware_invoices.xml -u winstrom:winstrom



Shrnutí aktuálního stavu

Hurá, jsme v cíli
Hurá, jsme v cíli

Tak a to nejdůležitější máme za sebou 🙂. Ať už zvolíme cestu vytváření daňových dokladů v Shoptetu nebo ve FlexiBee, účetnictví můžeme řešit ve FlexiBee.

Já doporučuji všechno pěkně zkombinovat. FlexiBee za nás totiž může vyřešit spoustu problémů.

Co bude dál? Propojení je možné i s FlexiBee One, které je zdarma a bez omezení dokladů. Také by bylo dobré probrat, jak nastavit FlexiBee, aby plnilo vše tak, jak potřebujeme. A možná popíšu i pár „vychytávek“, které usnadní život každému e-shopáři.

Aktualizace 31. 1. 2018 - Transformace, která nevytváří výdejky

Doplnil jsem novou transformaci pro přenos faktur. Zjistil jsem totiž, že někteří uživatelé Shopetu nechtějí ve FlexiBee při přenosu faktur vytvářet skladové doklady (výdejky ze skladu). Nyní je tedy možné pomocí této transformace naimportovat faktury bez vazby na ceník. Nedojde tedy k vyskladnění produktu ze skladu.

XSLT transformace, která nevytváří skladové doklady, ke stažení


Aktualizace 6. 2. 2018 - Dobropisy

Včera jsem doplnil podporu pro import dobropisů.

Je potřeba si jen stáhnout novou verzi transformace. Dobropisy jsou navázány na typ dokladu se zkratkou DOBROPIS. Takže je nutné tento typ dokladu buď vytvořit, nebo změnit nastavení proměnné typDoklDobropis v transformaci na požadovanou hodnotu.

Vytváření skladových dokladů i ceníků je stejné a nic se na něm nemění.

REST API, E-Shop, Shoptet

- (1. 2. 2021)

Jsem programátor, horolezec a tak trochu FlexiBee fanatik :-).
Na CharlieBlogu sepisuji své nápady a poznatky už od roku 2006.

Powered by CharlieBlog Engine v2.3 - Login