Varianty produktů ve FlexiBee

Velmi častou otázkou při napojování e-shopu na ABRA FlexiBee je: „Podporuje FlexiBee varianty produktů?“ Odpověď je NE. Ale to nevadí :-). Dá se žít i bez nich. Chcete vědět jak na to?

Téměř všechny produkty na e-shopu mají varianty
Téměř všechny produkty na e-shopu mají varianty

Co jsou to varianty produktů?

Variantami produktů je kde co. Pokud prodáváte oblečení je to nejspíše velikost (S, M, L, XL) nebo barva. U bot je to také velikost (42, 43, 46). U monitorů a televizí to může být rozlišení dle úhlopříčky(nejčastěji v palcích) a u pevných disků kapacita. U drogerie a potravin objem balení (100ml, 200ml, 5kg, 10kg).

Prostě když jeden produkt má více variant, ze kterých by si měl zákazník vybrat jednu nebo více konkrétních.

Každá varianta je samostatná karta v ceníku

FlexiBee potřebuje mít v ceníku kartu pro každou variantu. Můžeme pak vytvářet rezervace na potřebné varianty. Objednávat správné varianty u dodavatele. Odběratelům doručit požadované zboží. Nebo jen mít přehled o tom, co máme skladem a co ne.

Hmmm. To bude peklo udržovat. Vždyť se z těchto karet plní seznam zboží v e-shopu!

Je tedy potřeba mít možnost texty, obrázky a podobná nastavení udržovat jen na jedné kartě. Já jí budu říkat master produkt.

Master produkt

Ke každé sestavě variantních produktů budeme potřebovat jeden master. Ten nemusí být skladový (mít skladové karty). Bude sloužit jen k udržování informací potřebných pro e-shop. Budeme v něm evidovat podobné zboží, příslušenství, atributy, v přílohách obrázky a všechny možné i nemožné texty (krátký popis, popis, klíčová slova).

Jak spojit master produkt s variantami

Existuje velmi jednoduchá cesta. Využijeme zkratku! Ano je „jen“ 20 znaků dlouhá a musí být velkými písmeny. I to se dá přežít.

Kájovo tip
Místo zkratky (kod, code:) je možné použít EAN (eanKod, ean:) nebo kód PLU (pluKod, plu:)

Například si založíme v ceníku master produkt se zkratkou ABC. Všechny jeho různé varianty pak budou mít zkratku začínající na ABC. Pak bude následovat nějaký unikátní oddělovač. Ten bude použit ve zkratkách jen a pouze k oddělení zkratky produktu od zkratky varianty. Použijeme nějaký znak, který k ničemu jinému používat nebudeme. Hodí se například pomlčka (-) nebo lomítko (/, tady pozor na url encoding při dotazech do FlexiBee API). Za tímto oddělovačem bude zkratka identifikující variantu. Např. L nebo XL v případě velikostí oblečení.

Zkratka master produktu: ABC
Zkratky variant: ABC-S, ABC-M, ABC-L, ABC-L BLACK, ABC-XL,…

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.
Ukázka master produktu a variant ve FlexiBee


Jak načítat produkty z FlexiBee?

Nejprve z FlexiBee načteme všechny produkty, které nemají ve zkratce oddělovač. Tak získáme seznam master produktů a produktů, které nemají varianty.

/cenik/(kod not like '-').json
Druhým dotazem pak z FlexiBee načteme variantní produkty. Ty naopak ve zkratce obsahují oddělovač. Podle tohoto seznamu pak k potřebným master produktům doplníme varianty. Jak to uděláme závisí na e-shopu.

/cenik/(kod like '-').json
A je to 🙂

Objednávky a faktury

Na objednávkách i fakturách je nutné používat přímo karty ceníku variant. Master produkty opravdu slouží jen k propojení produktů s e-shopem.

Závěr

I bez podpory variant je možné hlavní zdroj produktů pro e-shop mít ve FlexiBee. Chce to jen trochu zodpovědnosti při zadávání nových produktů.

Pokud chcete vědět, jak tento princip reálně používat, koukněte na přenos produktů z FlexiBee do Shoptetu 😉.

REST API, FlexiBee API, E-Shop

- (3. 7. 2018)

Jsem programátor, horolezec a tak trochu FlexiBee fanatik :-).
Na CharlieBlogu sepisuji své nápady a poznatky už od roku 2006.

Powered by CharlieBlog Engine v2.3 - Login