První utkání ragbyových týmů v Československu

Originální článek Ondřeje Sekory o prvním utkání českých ragbyových týmů na našem území

Marek Švíř prohrábl svůj archiv a našel unikátní foto a článek. Dnes přesně před 95 lety se odehrálo první utkání českých ragbyových týmů na našem území. Tady je originální článek Ondřeje Sekory po utkání....Díky Máro 😉

9. května 1926
Začal se velkým přívalem deště, který omezil návštěvu diváků na hřišti Moravské Slavie jen asi na patnáct set, skončil vítězstvím Moravské Slavie nad A.K. Žižka 31:17 a úplným triumfem tohoto sportu u všech, kteří mu přihlíželi u sportovního i u toho nesportovního publika, jež nevidíme jindy za bariérami hřišť.

Novost podívané, skýtající bohatě pestré obrazy a přímo dramatické fáze, velkorysé útoky, ohromná prudkost zaujaly všechny ihned úplně a největší rozkoš nevšední podívané skýtala práce, kterou tu prováděla inteligence některých hráčů.

Nikde, jako v rugby nevystupuje kousek dobře promyšlený tak markantně do popředí. Zde ho vidí všichni a zde uvede všechny v nadšení. Po této úspěšné premiéře lze říci bez nadsázky, že ze Šavlů se stali Pavlové.
Moravská Slavia zvítězila tím, že přivedla na hřiště vyrovnané mužstvo vyjmečných talentů, kteří ač nováčci, u nás debutujícího sportu dovedli předvésti překvapující výkon.

Mužstvo Žižky bylo hlavně handikapováno namáhavou pohyblivostí některých hráčů. Přesto však je jeho úspěch značný, uvážíli se, že jsou to lidé odchovaní žíněnkou a tělocvičnou, kteří si přivykají hřišti jen zásluhou svého bezmezného nadšení a nejpřísnější disciplíny.

Jeho robustní atleti měli převahu hlavně ve stavění mlýnů a odolávání soupeřů při skládání. Mnohokrát se stalo, že atlet Žižky prchal s hráčem Moravské Slavie na zádech nebo na nohou. Každý jejich silácký výkon byl živě aklamován.

První trojky dobyla Moravská Slavia již v prvních minutách hry. Útok šel dravě dopředu a po krásně založené akci z mlýnu bylo dobyto druhé trojky.

Hned však odpověděl Žižka nečekaně mocným náporem, jeho tankový útok se převalil přes všechno a skončil trojkou umístěnou ve středu brankoviště a po ní se podařilo proměnit branku, takže bylo score skvělou zvýšeno na 6:5.

Do konce poločasu pak dominovala Slavia a za chvíli bylo vidět, že mladý, elastický a rychlý Rubber je nejlepším hráčem na hřišti.

Těžcí atleti pracovali drtivou silou, ale Moravská Slavia rychlostí a bystrostí. Konec poločasu byl v její prospěch 20:8.

Ve druhém poločase spustili hráči Žižky celou masou 15 hráčů těžkou ofensivu. Mnohokrát pronikli a kudrnatý , červenolící policista Lang, nadaní svalovci Manzík a Sýkora se zvláště vyznamenávali.

Největšího potlesku se dostalo ohromnému, sympatickému Křížovi, který vyrazil z největší vřavy s míčem přímo na branku, byl sveřen Křivým, který na něj skočil a sevřel rukama pod pasem; Kříž však na to nějak nedbal a utíkal, táhna Křivého za sebou po zemi ještě asi deset metrů dopředu, až k brankové čáře a tam položil za ohromného jásotu klidně trojku.

Byl to úžaný výkon, který si budou diváci dlouho pamatovat. Bohužel zasloužené branky po tomto úspěchu, dosaženém na obzvlášť vhodném místě, nebylo dosaženo a score Žižky zůstalo po předchozích v urputných bojích dobytých trojkách na 17, kdežto famosní Rubber dobyl v posledních minutách rafinovaným útokem trojky uzavírající score Slavie na 31.

Obětavá práce rychlého Křivého byla známá, v posledních chvílích však překvapil výborný výkon rojníka Moravské Slavie siláka Zavřela.

Moravské Slavii zajistila veliké vítězství zvlášť výborná útočná řada: Šťourač, Miška, Weingart a Rubber. U Žižky vykonal mimořádnou práci zadák Komoň, známý mistr řecko-římského zápasu.
Zápas řídil trenér obou mužstev redaktor Sekora.

Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.
Honba po šišatém míči


Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.
Mužstvo Moravské Slávie


Obrázky se nestihly načíst.
Prosím opakujte akci zachvilku.
Mužstvo Žižky



Zdroj

-

Líbil se vám článek?

Nasdílejte ho svým přátelům na sociálních sítích.

Pinterest

Názory, připomínky a jiné komentáře

Zatím nikdo nic nenapsal. Buďte první :-).

Vložit nový komentář

Jsem programátor, horolezec a tak trochu FlexiBee fanatik :-).
Na CharlieBlogu sepisuji své nápady a poznatky už od roku 2006.

Powered by CharlieBlog Engine v2.3 - Login