Požadavky na výdej ve FlexiBee

ABRA FlexiBee neumožňuje výdej zboží, které nemáte skladem. Nahrazuje to ale pomocí „požadavků na výdej“. Co to je a jak to funguje?

Co je to požadavek na výdej?

Požadavek na výdej je položka na výdejce ze skladu, která není vyskladněná. Poznáte ji tak, že ve sloupci Požadavky MJ je nenulová hodnota a ve sloupci Množství je 0.

Vždy je to tak a není možné mít částečně uspokojené požadavky na výdej.

Účetní hodnota položek ve stavu požadavky na výdej je 0.

Jak požadavky na výdej zapnout?

Zapnutí se provádí v Nastavení firmy na záložce Moduly - Sklad zaškrtnutím zaškrtávátka Umožnit generování požadavků na výdej.

Jak požadavky na výdej uspokojit?

Pokud máte již dostatečný stav skladu, je potřeba spustit funkci Aktualizace požadavků na výdej. Tato funkce je dostupná v menu Nástroje.

FlexiBee požadavky na výdej automaticky neuspokojuje. Vždy je potřeba ručně spustit funkci.

Pokud se vám nechce stále klikat na tuto funkci, je možné si aktualizaci spouštět přes API. Nastavit si například CRON, který ji každou hodinu spustí 😉.

Jak najít všechny skladové karty, které na sobě mají požadavky?

Na ceníku je jejich součet ve sloupci Požadavky.
Na skladové kartě je součet všech požadavků na výdej ve sloupci Požadavky MJ.
Filtrace tedy bude na sloupec Požadavky MJ nerovno 0.

Požadavky na výdej a inventura

Při inventuře pozor na to, že ve sloupci programový stav nejsou zohledněny požadavky na výdej.
Programový stav je plněn ze sloupce Stav zásob v MJ na skladové kartě a ne ze sloupce Stav zásob v MJ s požadavky.

Jaké to má důsledky?

Pokud požadavky na výdej vznikly chybou, tak se inventurou tato chyba nespraví. Při prvním spuštění funkce Aktualizovat požadavky na výdej se uspokojí a sníží tím stav zásob.

Požadavky na výdej a inicializace nového účetního období

Při inicializaci nového účetního období pozor na to, že by měli být vyřešeny všechny požadavky na výdej ve starém účetním období. Není nutné je vyřešit okamžitě, ale při uzávěrce by již měli být všechny uspokojené.

Proč?

Protože FlexiBee neumí uspokojit požadavky na výdej příjemkou z následujícího účetního období.

Co s tím?

No jediné, co mě napadá, je ve starém období zboží naskladnit a v novém zase vyskladnit. Ale budete s tím muset nějak účetně poprat a jak vám bohužel já nepovím, protože tak daleko už moje účetní znalosti nesahají 🙂.

Pokud nebude příjemka ve stejném nebo předcházejícím účetním období, tak se jich už nezbavíte. A zcela jistě nechcete kvůli nutnosti odstranit požadavky podávat opravné daňové přiznání 😉.

Požadavky a rezervace

Mám na skladě 1 ks produktu. Také na něj mám rezervaci a také požadavek na výdej. Co s tím FlexiBee udělá při Aktualizaci požadavků na výdej? Nic. Rezervace mají přednost.

Tzn. pokud potřebujete požadavek odstranit, je nutné nejdříve zrušit rezervaci a až potom spustit Aktualizaci. Když je požadavek uspokojen, je možné rezervaci opět vytvořit.

Šarže, expirace a výrobní čísla

Tady máte s požadavky na výdej smůlu. Nijak vám nepomůžou.

- (12. 1. 2020)

Líbil se vám článek?

Nasdílejte ho svým přátelům na sociálních sítích.

Pinterest

Názory, připomínky a jiné komentáře

Jak může vzniknout chyba u Požadavků, jak ji poznám a jak ji lze odstranit? Asi je to můj případ - nemůžu se zbavit požadavků z loňska.

Musíte do starého účetního období udělat příjemku a následně ve starém období spustit aktualizaci požadavků na výdej. Jo a teď jsem si uvědomil, že také rezervace blokují uspokojení požadavků na výdej.

K inicializace skladu - když budete naskladňovat ks = Požadavkům na výdej musíte naskladnit za prům. nákupní ceny, protože při vyskladnění jde vyskladnit jen za prům. pořizovací cenu. Pokud by se nasklanilo za 0 Kč změníte se průměrná nákupní cenu zboží ve skladě.

Ivan: Ano. Když se naskladňuje (z jakéhokoliv důvodu) vždycky zadávejte i cenu za kterou chcete zboží naskladnit.

Vložit nový komentář

Jsem programátor, horolezec a tak trochu FlexiBee fanatik :-).
Na CharlieBlogu sepisuji své nápady a poznatky už od roku 2006.

Powered by CharlieBlog Engine v2.3 - Login